Dlaczego musimy się
szkolić z GHP, GMP i systemu HACCP?
Obowiązek szkolenia
pracowników w zakładach sektora spożywczego wynika wprost z przepisów
prawa: Ustawy z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i
żywienia, Rozporządzenie (WE) nr 852 Parlamentu Europejskiego i Rady z
dnia 29 kwietnia 2004r.
Zgodnie z rozdziałem XII
załącznika II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady WE nr 852/2004
z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych przedsiębiorca
zapewnia nadzór i szkolenie personelu pracującego w produkcji i obrocie
żywnością odpowiednio do wykonywanej pracy w zakresie higieny, w tym stosowania
GHP (dobrej praktyki higienicznej), GMP (dobrej praktyki produkcyjnej) i zasad
systemu HACCP.
Zgodnie z art. 59 ust. 3
i 4 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia spełnienie powyższych wymagań
(czyli przeprowadzenia szkoleń) musi być potwierdzone dokumentacją o
przeprowadzonych szkoleniach lub udzielonym instruktażu – podmiot działający na
rynku jest zobowiązany przechowywać w aktach osobowych dokumentacje o
przeprowadzonych szkoleniach oraz udostępniać ją na żądanie organów
urzędowej kontroli żywności.
Zgodnie z Wytycznymi
dotyczącymi wykonania niektórych przepisów rozporządzenia (WE) nr 852/2004 w
sprawie higieny środków spożywczych, wydanymi przez Komisję Europejską dnia 16
lutego 2009 r. szkolenie powinno być proporcjonalne do zadań pracowników danego
przedsiębiorstwa spożywczego oraz odpowiednie do pracy, która ma być (przez
nich) wykonana oraz powinno odnosić się do stosowania HACCP w tym
przedsiębiorstwie.
UWAGA:
- przeszkolenie z
zakresu BHP nie jest jednoznaczne i nie może być traktowane jako szkolenie z
zagadnień higieniczno-sanitarnych dotyczących produkcji i obrotu żywnością,
gdyż zagadnienia te dotyczą zupełnie innych zakresów.
Biorąc pod uwagę
powyższe wymagania proponujemy Państwu szkolenia z zakresu Dobrej Praktyki
Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) oraz systemu HACCP dostosowane
do indywidualnych potrzeb przedsiębiorstwa w formie webinaru.
Wybierając nasze
szkolenia zyskują Państwo możliwość rozmowy z trenerem, uzyskania wyjaśnień i
odpowiedzi na pytania i problemy istotne dla Was. Podczas dyskusji możecie
korzystać zarówno z wiedzy i doświadczenia trenera jak i innych uczestników
szkolenia co często prowadzi do wypracowania bardzo pomocnych rozwiązań
praktycznych dostosowanych do specyfiki działania uczestnika szkolenia.
Nasze szkolenia to nie
są przesłane pocztą slajdy do samodzielnego przeczytania – webinar online
pozwala na rozmowę i omówienie problemów z jakimi spotykają się uczestnicy
szkoleń w swojej codziennej pracy.
Chcąc jak najpełniej
dostosować się do Państwa potrzeb proponujemy szkolenia zróżnicowane pod
względem adresatów i zakresu, w którym każdy znajdzie to czego potrzebuje:
1. "Zasady
higieny z elementami dobrych praktyk dla pracowników produkcyjnych" – czas trwania 4 godziny
2. "Dobra
praktyka higieniczna (GHP) i Dobra praktyka produkcyjna (GMP) pierwszym krokiem
do systemu HACCP (czyli mały HACCP dla początkujących)" – czas trwania 6 godzin
3. "System
HACCP – co to jest i jak go wdrożyć?" - czas trwania 6 godzin.
4. "Szkolenie
zamknięte - GHP, GMP i system HACCP dedykowany dla Twoich potrzeb." Szkolenie dostosowane do specyfiki
działania i potrzeb Zamawiającego. Program ustalony indywidualnie z
Zamawiającym, opracowany na podstawie wywiadu i analizy dokumentacji GHP, GMP i
systemu HACCP funkcjonującej w przedsiębiorstwie Zamawiającego. Treści
szkolenia dostosowane do grupy odbiorców, proporcjonalne do skali działalności
przedsiębiorstwa.
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej oferty w zakresie zarządzania jakością (GHP, GMP, HACCP)